andski-kondor

Naziv
Andski kondor (Vultur gryphus)

Podneblje
Andi i Kordiljeri

Stanište
planinski predeli, litice nadomak mora

CITES
Appendix I

Opis

Žive usamljenički ili u parovima. Borave na nadmorskim visinama do 5500 m. Najveće su ptice koje lete. Mužjak je atraktivnijeg izgleda i krupniji je od ženka. Imaju odličan vid. Uprkos veličini, nisu nespretni. U stanju su dugo da jedre kroz vazduh. Tragajući za hranom, udaljavaju se i do 200 km od gnezda. Uglavnom se hrane strvinama. Polno su zreli između šeste i osme godine. Ženka svake druge godine snese jedno jaje. Inkubacija traje 54-60 dana. Mladi se osamostaljuju u drugoj godini. U divljini žive oko 30, a u veštačkim uslovima do 75 godina.