Назив
Жутоћуби какаду (Cacatua galerita)

Поднебље
исток и југоисток Аустралије, Тасманија, Нови Зеланд

Станиште
шуме, ободи шума и планински предели до висине 2400 м

Опис

Живе у паровима или малим групама до 30 птица, а у групама од неколико стотина када су ван сезоне парења. Дан проводе у областима у којима се хране. На терену су веома опрезни, увек нека јединка стражари док се остале птице хране. У крошње дрвећа се враћају у предвечерје. Лете прилично брзо, а лет је пропраћен позивима и оштрим звиждањем. Хране се семењем, воћем, бобицама, пупољцима, цветовима, инсектима и њиховим ларвама. У потрази за храном често посећују области у којима живе људи. Обично се гнезде у шупљинама на високим стаблима поред водотокова, повремено и у пукотинама на литицама. Женка положи 2 до 3 јаја. Инкубација траје око 30 дана. Млади оперјају са око 10 недеља.

escort mersin escort çorlu escort erzincan escort görükle escort Samsun