Назив
Жуточели амазонац (Amazona ochrocephala)

Поднебље
средњи и западни делови Јужне Америке

Станиште
терени са дрвећем у сувим и спарним тропским зонама, саване, предели са високим жбуњем

Опис

Крећу се у паровима, углавном мањим, али и већим групама које могу бројати до 250 птица у јату. Високо дрвеће им је најомиљеније, где и проводе већи део дана. У ране јутарње сате се могу уочити на обалама мањих река где долазе на купање. Понекад одлазе на плантаже кафе где иначе нису пожељни због штете коју проузрокују. Хране се семењем, разним воћем, и пупољцима. & Плавочели Амазонац (Амазона аестива) Поднебље: југозапад Мату Гроса, Бразил, север и исток Боливије, Парагвај и север Аргентине Станиште: шуме, палмини шумарци, отворене саване са ниским растињем Текст: Живе у паровима или малим групама. Одмарају у врховима крпшњи, врло су мирни, нису стидљиви и може им се ближе прићи. Ако се узнемире испуштају пискав глас и далеко одлећу. Сезонске миграције су доста честе у зависности од количине хране коју могу пронаћи. Исхрану им сачињавају семење, воће, бобице, ораси, цветови и пупољци.

escort mersin escort çorlu escort erzincan escort görükle escort Samsun