Назив
Зеленокрила ара (Ara chloroptera)

Поднебље
исток Панаме и северозапад Колумбије, источно од Анда од источне Колумбије и Венецуеле и јужно преко Еквадора, Перуа, Гвајана, Суринама и Француске Гвајане до Бразилских провинција Парана и Мато Гросоа, северне и источне Боливије, Парагваја и Аргентинске покрајине Формоса

Станиште
зоне тропских шума, до 450 м надморске висине

Опис

Живе у паровима или малим породичним групама, ређе у малим јатима од 6 до 12 птица. У исхрани користе зрело и незрело воће, орахе, семење, поврће, делове вегетације. Имају веома снажан кљун, којим могу да поломе веома тврде орахе. Сваки дан лете и на глинене бедеме, где се хране минералима земљишта који неутралишу токсине које садржи зелено воће. Сезона парења је између новембра и почетка маја. Гнезде се у живим и трулим палмама, повремено користи рупе и дубоке пукотине на кречњачким литицама. Женка полаже од 1 до 3 јаја. Време инкубације је од 26 до 28 дана. Млади оперјају са 90 до 100 дана старости.

escort mersin escort çorlu escort erzincan escort görükle escort Samsun