Назив
Грантова зебра (Equus burschelli granti)

Поднебље
јужни део Африке

Станиште
степе, саване, полупустиње, брдовити предели

Опис

Начин живота: формирају велика крда или групе које се састоје од једног мужјака, 6–7 женки и њихових младунаца; током сушних периода прелазе више стотина километара у потрази за храном. Исхрана: трава, лишће, пупољци, воће. Висина: 120–140 центиметара (гребен). Тежина: 175–350 килограма. Размножавање: паре се током целе године; гравидитет траје око 11 месеци; женка рађа једно младо; неколико минута након рођења оно устаје, а већ после 45 минута може да трћи. Животни век: 20–25 година. Африканци сматрају зебру црном животињом са белим пругама, док остатак света тврди да јој је тело бело а пруге црне. Као што не постоје два човека са истим отисцима прстију, тако не постоје ни две зебре са истоветном комбинацијом шара.

escort mersin escort çorlu escort erzincan escort görükle escort Samsun