Назив
Африцки сиви папагај – жако (Psittacus erithacus)

Поднебље
југоисток Обале Слоноваче, источно до запада Кеније и јужно до севера Анголе и Конга, југ и северозапад Танзаније, Фернандо Поо и Принципе острва, изоловане популације у подручју Килиманџара, Танзанија

Станиште
ниске шуме, саване са дрвећем, мангрови у близини обала

Опис

Током дана су у паровима или малим групама. У сумрак се окупљају у већем броју на високим палмама или дрвећу, по ободу шума, дуж река. Још пре зоре одлазе у потрагу за храном. Исхрану им сачињавају семење, ораси, воће, бобице и нектар, преферирају плодове уљне палме. Повремено траже храну у околини насеља, при чему изазивају знатну штету на усевима. Гнезде се на високим, мртвим стабалима, 30 м изнад земље, углавном су то шупљине у деблу, око 60 цм у пречнику. Женка полаже 3 до 4 јаја.

escort mersin escort çorlu escort erzincan escort görükle escort Samsun