Назив
Европски сиви вук (Canis lupus lupus)

Поднебље
већи део Европе

Станиште
простране шуме, планине

Животни век
око 15 година

Опис

Начин живота: усамљенички или у чопорима; најактивнији су ноћу; лове у групама које чини до 40 чланова, испољавајући задивљујућу брзину, снагу и лукавство. Исхрана: дивље и домаће животиње. Дужина: до 150 центиметара (са репом). Тежина: до 60 килограма. Размножавање: паре се једанпут годишње, најчешће у јануару или фебруару; гравидитет траје око два месеца; женка рађа 4–6 младих, који прогледају након две недеље, сисају до 35 дана, а осамостале се са девет месеци.