Назив
Велики казуар – Двореси казуар (Casuarius casuarius)

Породица
Casuariidae

Поднебље
Нова Гвинеја, североисточни део Аустралије

Станиште
тропске шуме, мочваре, речне долине

Животни век
око 60 година

CITES
Appendix II

Опис

Трчећи, чак и ако наилазе на препреке, у стању су да достигну брзину од четрдесет пет километара на сат. Док се провлаче кроз густо растиње, коштани израштај на глави и чврсто перје на рубовима крила штите их од повреда. Станарице живе појединачно. Најактивнији су у рано јутро и у предвечерје. Кад се нађу у опасности беже, или се бране ударцима ногу које су наоружане дугачким канџама налик на бодеже. Сезона размножавања траје од почетка јула до краја септембра. Женка се пари са више мужјака и сваком од њих препушта по једно легло са највише осам јаја. Мужјак лежи на јајима око месец и по, а затим се брине о младима све док не наврше девет месеци.

escort mersin escort çorlu escort erzincan escort görükle escort Samsun