tapir-beo-zoo

Naziv
Nizijski tapir (Tapirus terrestris)

Podneblje
severna polovina Južne Amerike

Stanište
močvarne nizije, džungle, obale reka, ravnice obrasle žbunjem

Opis

Način života: najaktivniji je noću, kada se pretežno i hrani, dok se preko dana povlači u gustiš i tako skriva od grabljivaca; odličan je plivač i trkač. Ishrana: korenje, lišće i plodovi drvenastih i žbunastih biljki; u Amazoniji, njihovu najveću poslasticu predstavlja sočni plod jedne vrste palme (Aguajales). Dužina: odrasli mužjak doseže dužinu od 2m. Težina: do 250kg. Razmnožavanje: posle trudnoće koja traje nešto više od 12 meseci, ženka rađa jedno mlado, i doji ga tokom prve dve godine njegovog života. Životni vek: do 30 godina. Poznat je i pod sledećim nazivima: južnoamerički tapir; brazilski tapir. Poslednjih nekoliko decenija, zbog nagle urbanizacije koju neminovno prate krčenje šuma i intenzivni lov, broj ovih tapira u divljini je osetno smanjen, tako da danas spada u ugrožene vrste.