Назив
Низијски тапир (Tapirus terrestris)

Поднебље
северна половина Јужне Америке

Станиште
мочварне низије, џунгле, обале река, равнице обрасле жбуњем

Опис

Начин живота: најактивнији је ноћу, када се претежно и храни, док се преко дана повлачи у густиш и тако скрива од грабљиваца; одличан је пливач и тркач. Исхрана: корење, лишће и плодови дрвенастих и жбунастих биљки; у Амазонији, њихову највећу посластицу представља сочни плод једне врсте палме (Агуајалес). Дужина: одрасли мужјак досеже дужину од 2м. Тежина: до 250кг. Размножавање: после трудноће која траје нешто више од 12 месеци, женка рађа једно младо, и доји га током прве две године његовог живота. Животни век: до 30 година. Познат је и под следећим називима: јужноамерички тапир; бразилски тапир. Последњих неколико деценија, због нагле урбанизације коју неминовно прате крчење шума и интензивни лов, број ових тапира у дивљини је осетно смањен, тако да данас спада у угрожене врсте.

escort mersin escort çorlu escort erzincan escort görükle escort Samsun