Назив
Сибирски тигар (Panthera tigris altaica)

Поднебље
Сибир, север Кине, Кореја

Станиште
мочваре, шуме, сибирске низије

Опис

Начин живота: усамљеници; лове и ноћу и дању; вешто се прикрадају, а када се довољно приближе, великом брзином потрче за жртвом. Исхрана: сисари, гмизавци, риба. Дужина: 270–420 центиметара (са репом). Тежина: до 300 килограма. Размножавање: гравидитет траје око три и по месеца; женка рађа 2–6 младих, који прогледају након петнаестак дана; мајка се сама брине о њима и учи их да лове. Животни век: до 25 година. Прапостојбина тигрова су источни предели Сибира. Одатле су се, постепено, селили све до крајњег југа Азије. Сибирски тигрови су највећи представници мачака. Називају их још и: манксуријским, амурским или усуријским тигровима. Данас у дивљини живи свега око 200 ових животиња, а око 500 их има у зоо-вртовима и резерватима.