rakun

Naziv
Američki rakun (Procyon lotor)

Podneblje
južni deo Severne Amerike

Stanište
šume, močvare, prerije, parkovi

Opis

Način života: usamljenici; aktivni su tokom noći, dok dan provode u skrovištu, spavajući; dobro se penju i plivaju; zimi ih može biti 4–5 u istoj jazbini; u tom periodu troše zalihe sala, ali ne padaju u zimski san. Ishrana: riba, jaja, voće i povrće, zrnevlje i razne bobice. Dužina: 60–105 centimetara (sa repom). Težina: 3–9 kilograma. Razmnožavanje: pare se u januaru i februaru; graviditet traje oko dva meseca; ženka rađa 2–4 slepa i bezuba mlada; progledaju posle tri nedelje, a sisaju dok ne navrše dva meseca. Životni vek: 15–20 godina. Pre jela hranu potapaju u vodu i trljaju je prednjim šapama kao da je peru.