Назив
Пума (Felis concolor)

Поднебље
већи део Америке

Станиште
ивице шума, равнице обрасле травом, обронци планина

Опис

Начин живота: усамљеници; лове и дању и ноћу; тихо се прикраду плену, шапама га оборе на земљу и шчепају зубима за врат; могу да скоче до шест метара у даљину. Исхрана: мањи сисари, нарочито јеленска дивљаћ. Дужина: 180–270 центиметара (са репом). Тежина: 70–100 килограма. Размножавање: гравидитет траје три месеца; женка рађа 2–4 млада, који прогледају после две недеље, сисају 4–5 недеља, а уз мајку остају годину и по; млади се рађају са пегама, које нестају пред крај прве године живота; женка не дозвољава мужјаку да се приближи потомцима, јер постоји опасност да их он поједе. Животни век: око 18 година. За пуму постоје још два назива: планински лав и кугуар.

escort mersin escort çorlu escort erzincan escort görükle escort Samsun