Назив
Плавожута ара (Ara ararauna)

Поднебље
исток Панаме, јужно, преко северозападне Колумбије у долини Магдалене и источно од Анда од источне Колумбије и Венецуеле преко Еквадора и Перуа, као и Гвајане, Суринама, Француске Гвајане, Тринидада и Бразила до Боливије, Парагваја и северне Аргентине

Станиште
кишне шуме, висока и средње густа вегетација, отворене шуме, мочваре и саване са палмама и другим дрвећем

Опис

Обично живе у паровима, малим породичним групама или јатима до 20 птица, окупљају се по неколико стотина на дрвећу, где се одмарају и хране, као и на глиненим бедемима. У исхрани користе разно зрело и зелено воће, орахе, семење, бобице, цветове и јестиви делови вегетације на стаблима, као и инсекте и њихове ларве. Свакодневно лете у јутарњим и вечерњим сатима на глинене бедеме како би се хранили земљиштем богатим минералима, претпоставља се да тако неутралише отровне садржаје зеленог воћа. Гнезде се у живим и трулим палмама. У леглу буде 1 до 3 јаја, а период инкубације траје 26 до 28 дана. Млади оперјају за 90 до 100 дана.

escort mersin escort çorlu escort erzincan escort görükle escort Samsun