Назив
Парма валаби (Macropus parma)

Поднебље
исток Аустралије, Нови Зеланд

Станиште
влажне шуме, честари

Опис

Начин живота: усамљеници; најактивнији су током ноћи; вешто се маскирају у густој вегетацији. Исхрана: трава, лишће. Висина: 45–53 центиметра. Тежина: 3,5–6 килограма. Размножавање: полно сазревају у другој години живота; паре се од јануара до августа; гравидитет траје око 30 дана; женка рађа једно младо, које борави у торби док се потпуно не развије. Животни век: до 12 година. Дуго је владало мишљење да су изумрли. Међутим, шездесетих година прошлог века, на Новом Зеланду је откривена велика колонија ових животиња, коју су чинили потомци примерака донесених крајем XИX века из Новог Јужног Велса. Парма валабији су потом поново размножени и у Аустралијири.

escort mersin escort çorlu escort erzincan escort görükle escort Samsun