Orao-belorepan

Naziv
Orao belorepan (Haliaeetus albicilla)

Podneblje
deo Grenlanda, Evropa, severni i centralni deo Azije

Stanište
deo Grenlanda, Evropa, severni i centralni deo Azije

Životni vek
u divljini do 25 godina, u veštačkim uslovima preko 40

CITES
Appendix I

Opis

Žive u parovima koji ostaju zajedno tokom čitavog života. Delimične su selice. U predelima gde su zime dovoljno blage, ne napuštaju svoju teritoriju. Gnezde se jedanput godišnje, od februara do maja. Na visokim stablima ili liticama, od grana i šilja, grade velika gnezda i oblažu ih mahovinom i travom. ženka polaže jedno ili dva jaja na kojima oba roditelja, smenjujući se, leže do 45 dana, a zatim se zajedno brinu o mladima. Ptići napuštaju gnezdo posle tri meseca. Veliki broj mladih ne preživi prvu zimu. Stojeći na litici ili visokoj grani, vrebaju plen na koji se, u pogodnom momentu, obrušavaju.