Назив
Афрички ној (Struthio camelus)

Поднебље
Африка јужно од Сахаре

Станиште
равнице, сушне области,полупустиње, саване

Животни век
преко 40 година

CITES
APENDIX II

Опис

Нојеви никад не скривају главу под песком али, у случају опасности док леже на јајима, врат спуштају ниско на тло ипостају тешко видљиви. Одрастао мужјак може бити тежи од 150 килограма. Ној на ногама има по два прста, док све остале птице имају по три или четири. Станарице. Формирају породична јата која чине мужјак, ћетири-пет одраслих женки и њихови млади. Највеће су птице на свету. Нису способне за лет али зато трчећи, на кратке стазе, достижу брзину од седамдесетак километара на сат, при чему праве кораке дуге до четири метра. У стању су да у трку нагло промене правац. Јаје ноја тешко је до килограм и по. Свака од полно зрелих женки из групе у заједничко гнездо положи до 12 јаја, на којима лежи мужјак. Понекад, током хладних периода, у лежању на јајима дању учествује и женка. Инкубација траје око 45 дана. О младима се брине мужјак и само једној женки, љубимици, дозвољава да му у томе помаже.

escort mersin escort çorlu escort erzincan escort görükle escort Samsun