Назив
Нилски коњ (Hippopotamus amphibius)

Поднебље
Африка јужно од Сахаре

Станиште
реке, потоци, језера, баре, мочваре

Опис

Начин живота: у сушним периодима, трагајући за храном, формирају групе у којима може бити и до 100 чланова; иначе су усамљеници; мужјаци бране територију и често су веома агресивни чак и према сопственим потомцима; највећи део дана проводе у води, јер им сунце може озбиљно наудити, а ноћу излазе на копно да пасу; под водом могу непрекидно остати пет-шест минута. Исхрана: трава и друго ниско растиње. Дужина: до 300 центиметара. Тежина: до 2500 килограма. Размножавање: парење и порођај се одвијају у води; гравидитет траје 210–240 дана; женка најчешће рађа једно младо, тешко око 45 килограма, које сиса под водом. Животни век: у дивљини до 30 година, у вештачким условима до 50. Ово су интелигентне, али и опасне животиње. У Африци годишње више људи настрада од нилских коња него од свих осталих животиња заједно.