Назив
Мочварни рис (Felis chaus)

Поднебље
делта Нила, јужни и централни део Азије

Станиште
обале мочвара и бара, тропске кишне шуме

Опис

Начин живота: усаљеници, активни и дању и ноћу; склоништа граде у густој трсци или користе напуштене јазбине других животиња; добри су пливачи. Исхрана: мањи сисари, птице, гмизавци, риба. Дужина: 70–130 центиметара (са репом). Тежина: до 16 килограма. Полно сазревају у другој години живота; паре се током целе године; гравидитет траје око два месеца; женка рађа 3–6 младих. Животни век: око 14 година. На Хималајима су ове животиње примећене ћак и на надморској висини од 2400 метара.