Назив
Лама (Lama glama)

Поднебље
Перу, Боливија, Аргентина

Станиште
пустиње, планинске области, умерено травнати предели

Опис

Начин живота: формирају групе; бораве на надморским висинама између 2200 и 3800 метара, где је ваздух веома разређен; могу брзо да се крећу, истовремено подижући предњу и задњу ногу са исте стране тела, и да врло стрмом стазом носе терет од педесетак килограма. Исхрана: трава, лишће. Висина: до 130 центиметара (гребен). Тежина: 120 –150 килограма. Размножавање: паре се током целе године; гравидитет траје око годину дана; женка рађа једно младо, тешко до 13 килограма. Животни век: 15–20 година. Крв ових животиња садржи више црвених крвних зрнаца од крви било ког другог сисара.