Назив
Куна златица (Martes martes)

Поднебље
Европа, западни и централни део Азије

Станиште
шуме, мочварни предели, паркови

Опис

Начин живота: склоне су усамљеничком животу; бораве на дрвећу, у напуштеним гнездима птица или дупљама веверица; најчешће лове ноћу Исхрана: мали сисари, гмизавци, птице, инсекти, воће, бобице. Дужина: 60–85 центиметара (са репом). Тежина: 0,5–1,5 килограма. Размножавање: паре се од јуна до августа; гравидитет траје 260–305 дана; женка рађа 3–5 младих, који су по рођењу глуви, слепи и безуби; прогледају након 34–38 дана. Животни век: у дивљини 7–8 година, у вештачким условима 15–17. Куна се по дрвећу креће веома вешто и брзо, па је у стању да улови чак и најспретнију веверицу.

escort mersin escort çorlu escort erzincan escort görükle escort Samsun