Назив
Белоноси коати – мунди (Nasua narica)

Поднебље
Колумбија, Еквадор, Мексико, јужни део САД

Станиште
густе шуме, честари

Опис

Начин живота: заједница броји до 20 чланова; активни су током дана; углавном бораве на земљи, али се добро сналазе и на дрвећу; мужјаци бране територију. Исхрана: инсекти, пауци, гусенице, шкорпије, ракови, гуштери, жабе, мишеви, разно воће. Дужина: 80–130 центиметара (са репом). Тежина: 3–5 килограма. Размножавање: паре се у фебруару или марту; гравидитет траје око два и по месеца; пошто се дешава да мужјаци убијају младе, женке напуштају групу двадесетак дана пре порођаја и граде засебно гнездо у којем рађају 2–7 младих, који прогледају са једанаест дана, а сисају четири месеца. Животни век: око 14 година. Дешава се да женке, поред својих младих, доје и туђе.

escort mersin escort çorlu escort erzincan escort görükle escort Samsun