Назив
Јужни креставац (Chauna torquata)

Поднебље
југоисток Перуа, север Боливије, Парагвај, југ Бразила, Уругвај и север Аргентине

Станиште
тропска и субтропска влажна станишта, као сто су језера, мочваре и поплављена поља и ливаде са ретким дрвећем

Опис

Јужни крештавац је најјужнији члан једне од најпрепознатљивијих породица неотропских птица по имену вриштавци (Anhimidae). Лако су препознатљиви по својој величини, несразмерно малој глави и претежно сивим перјем. Хране се воденим биљем, семењем, лишћем, стабјикама и неким врстама усева. Пасу на сличан начин као патке и гуске. Могу да пливају али радије се крећу по земљи. Када се надју у опасности, лете до врхова дрвећа и веома јако се огласавају. Дневне су птице. Гнезде се у паровима. Гнезда праве у плиткојј води. У великим јатима су у периоду ван сезоне гнеждјења.

escort mersin escort çorlu escort erzincan escort görükle escort Samsun