galeb-beo-zoo-vrt

Naziv
Galeb – evropski (Larus argentatus)

Podneblje
veći deo Evrope, od Britanije do severozapada Rusije

Stanište
obale mora, okeana i većih reka i jezera

Opis

Način života: gnezde se u stenama; poslednjih decenija primećeno je njihovo povećano prisustvo u urbanim prostorima gde gnezda svijaju u napuštenim zgradama. Ishrana: otpaci koje pronalaze u vodi; ove ptice su svaštojedi. Dužina: do 70 centimetara; raspon krila do 140 centimetara. Težina: do 1 kg. Razmnožavanje: ženka polaže 2 – 4 jaja; inkubacija traje 28 – 30 dana; mladi postaju sposobni za letenje već posle 40 dana. Životni vek: do 15 godina. Tokom perioda zavisnosti od roditelja, mladi galebovi daju na znanje da su gladni tako što kljucaju kljunove roditelja. Zbog svoje brojnosti i veličine, galebovi postaju sve veća smetnja vazdušnom saobraćaju.