emu-beogradski-zooloski-vrt

Naziv
Emu (Dromaius novaehollandiae)

Podneblje
Australija

Stanište
eukaliptusove šume, ravnice bogate vodom i vegetacijom

Životni vek
u divljini 5-10 godina, u veštačkim uslovima do 40

CITES
Appendix II

Opis

Ženke se oglašavaju dubokim kratkim zvucima nalik na bubnjanje, a mužjaci šište i grokću. Van sezone razmnožavanja žive okupljeni u mala jata, koja čine jedan mužjak i nekoliko ženki. Skloni su nomadskom načinu života. Ovo su najveće ptice u Australiji, a druge po veličini u svetu. Pri trčanju, dostižu brzinu od pedeset kilometara na sat. Prija im blizina vode. U sezoni razmnožavanja, koja traje od početka aprila do kraja jula, ženka polaže, najčešće, 9-11 tamnozelenih jaja, na kojima leži mužjak. Inkubacija traje56-60 dana. Mladi se sasvim osamostale posle osam meseci. Odrasle ženke su teže od mužjaka i mogu dostići težinu od 45 kilograma. Mužjak tokom ležanja na jajima izgubi i do trideset procenata telesne težine.