Назив
Еклектус (Ецлецтус роратус)

Поднебље
Соломонска острва, Бизмарк и Адмиралски архипелаг

Станиште
шуме, саване са изолованим стаблима и мангровима, подручјима са високом и средњом вегетацијом

Опис

Веома ретко формирају групе од неколико птица, углавном се могу видети како лете у пару, или појединачно. Тешко их је открити погледом јер црвено-плаво перје пружа идеалну камуфлажу у тамној унутрашњости крошњи дрвећа. Стидљиви су и на опрезу, ако се ометају, они се гласно оглашавају пискавим гласом и лете у круг. У јутарњим часовима напуштају стабла у потрази за храном а на стабла се враћају поподне. Хране се воћем, орасима, пупољцима, цветовима и семењем. Повремено се хране у кукурузним пољима. Гнезде се углавном високо на дрвећу или у сувим стаблима палми, углавном на ивици шуме. Женка положи 2 јаја. Док лежи на њима, мужјак јој доноси храну.

escort mersin escort çorlu escort erzincan escort görükle escort Samsun