Назив
Ћук (Otus scops)

Поднебље
западна и источна Африка, Европа и Азија

Станиште
отворена и полуотворена станишта са усамљеним дрвећем или мањим забранима, паркови, вртови, камењари

Опис

Ћук је типична ноћна птица, најактивнија од сумрака до поноћи. Преко дана се одмара на дрвећу, у рупама зидова, стена или дрвећа или на старим зградама. Основна храна ћукова су крупни инсекти, као што су скакавци, зрикавци, бубе, мољци, ређе паукови, глисте, мали сисари, птице, гмизавци и водоземци. Лове са осматрачница, често око сијалица или уличне расвете, где хватају инсекте. Гвалице ћука су јако мале, пуне остатака од инсеката. Међу совама које се гнезде у Србији, ћук је једина права селица. Након гнежђења, прелећу Средоземље и зиму проводе на саванама западне и источне Африке. Ћукови долазе у Србију током марта и априла, а одлазе у августу и септембру.

escort mersin escort çorlu escort erzincan escort görükle escort Samsun