Назив
Црвенокљуни тукан (Ramphastos tucanus)

Поднебље
Амазонска прашума, југоисток Колумбије, исток Еквадора, исток Перуа, север Боливије, југ и исток Венецуеле, север и запад Бразила и Гијана

Станиште
тропске влажне шуме

Oпис

Главна одлика тукана је огроман живописно обојен кљун. Дужина тела им је од 50 до 61 цм, тежина варира од 425 до 830 г. Мужјаци су крупнији. Мања јата или, чешће, парови птица, крећу се кроз шуму слабим таласастим летом. Слаби су летачи и ретко лете преко 100 м одједном. Ова врста се превасходно храни воћем, али ће такодје појести инсекте, густере, јаја и мледунце птица. Женка полаже 2 до 4 јаја у шупљину старог дрвећа. Оба родитеља се смењују на јајима 14-15 дана. Млади напуштају гнездо са шест недеља.

escort mersin escort çorlu escort erzincan escort görükle escort Samsun