Назив
Амерички бизон (Bison bison)

Поднебље
Северна Америка

Станиште
данас само резервати

Опис

Начин живота: формирају крда која се селе с места на место; ван сезоне парења женке и млади се најчешће издвајају у засебну групу; при трчању постижу брзину већу од 50 километара на сат. Исхрана: трава. Висина: до 200 центиметара (гребен). Тежина: 350–1000 килограма. Размножавање: током сезоне парења мужјаци се боре за превласт у крду; гравидитет траје око 270 дана; женка рађа једно теле. Животни век: око 20 година. Почетком XИX века бизона је у преријама било на десетине милиона. Данас их је, нажалост, остало толико мало да им прети истребљење. Бели досељеници су их немилице убијали из забаве, а професионални ловци због крзна и укусног језика.