Назив
Азијски слон (Elephas maximus)

Поднебље
Азија

Сниште
влажне прашуме, травнати предели, мочваре

Опис

Живи у влажним прашумама, травнатим пределима, мочвара и храни се травом, лишћем, гранчицама, корењем. Женке са младима у оквиру крда формирају групу, док се мужјаци држе по страни; помоћу инфразвучних сигнала се међусобно споразумевају на удаљености до 20 километара. Гравидитет траје приближно 22 месеца; женка рађа сваке треће или четврте године; најчешће роди једно младо, тешко до 100 килограма и високо око метар; слонови убрзано расту првих петнаест година, а затим се овај процес, нешто спорије, одвија до краја живота. Животни век: око 70 година. Сматра се да је човек припитомио првог азијског слона пре око 5000 година. Код азијских слонова, за разлику од афричких, само мужјак има кљове.

escort mersin escort çorlu escort erzincan escort görükle escort Samsun