Назив
Азијски слон (Elephas maximus)

Поднебље
Азија

Сниште
влажне прашуме, травнати предели, мочваре

Опис

Живи у влажним прашумама, травнатим пределима, мочвара и храни се травом, лишћем, гранчицама, корењем. Женке са младима у оквиру крда формирају групу, док се мужјаци држе по страни; помоћу инфразвучних сигнала се међусобно споразумевају на удаљености до 20 километара. Гравидитет траје приближно 22 месеца; женка рађа сваке треће или четврте године; најчешће роди једно младо, тешко до 100 килограма и високо око метар; слонови убрзано расту првих петнаест година, а затим се овај процес, нешто спорије, одвија до краја живота. Животни век: око 70 година. Сматра се да је човек припитомио првог азијског слона пре око 5000 година. Код азијских слонова, за разлику од афричких, само мужјак има кљове.