Назив
Арктички соко (Falco rusticolus)

Поднебље
арктичке обале и острва Северне Америке, Европе и Азије

Станиште
тундре, литице, ободи шума

Опис

Највећа врста сокола на свету. Њихово перје варира у зависности од локације па се птице могу наћи у свим нијансама од беле до тамно браон боје. Иако су неки парови уочени да се гнезде на дрвећу већина се гнезди у арктичким тундрама или на високим литицама. Лове у мешовитим стаништима. Хране се птицама и сисарима, на које се обрушавају са велике висине. Не граде гнезда, него заузимају стара гнезда гаврана. Женка полаже 2-7 јаја, и углавном она лежи на њима. Инкубација траје 35 дана.

escort mersin escort çorlu escort erzincan escort görükle escort Samsun