Назив
Афрички леопард (Panthera pardus)

Поднебље
Африка, осим северних делова

Станиште
џунгле, планински предели

Опис

Начин живота: усамљеници; активни су и дању и ноћу; лове из заседе, или се готово бешумно прикрадају и нагло бацају на жртву; одмарају се у густој вегетацији или на гранама високог дрвећа; у стању су да уловљену животињу, тешку и до 45 килограма, одвуку на високо дрво. Исхрана: сисари, птице, инсекти. Дужина: 150–200 центиметара (са репом). Тежина: 40–90 килограма. Размножавање: гравидитет траје нешто дуже од три месеца; женка рађа 2–3 млада, који се потпуно осамостале у другој години живота. Животни век: око 20 година. Црни пантери су, у ствари, леопарди; они такође имају шаре на крзну, али се то код њих теже примећује. Научници су дуго погрешно сматрали да такви примерци, црне боје, нису у стању да дају потомство.

escort mersin escort çorlu escort erzincan escort görükle escort Samsun