Назив
Афричка врана (Corvus albus)

Породица
Corvidae

Поднебље
Африка (јужно од Сахаре), архипелази Алдабра и Коморо, Мадагаскар

Станиште
савана, али се најчешће среће у близини градова и села

Опис

Начин живота: живи у паровима или мањим групама. Исхрана: инсекти, гмизавци, бескичмењаци, ситни сисари, јаја других птица, воће. Висина: до 52 цм. Распон крила: до 40 цм. Тежина: до 500 гр. Размножавање: женка полаже 2-6 јаја; инкубација траје до 19 дана; птићи напуштају гнездо када наврше четрдесетак дана. Гнезда праве на високим, усамљеним стаблима. Животни век: до 20 година. Ова врста се први пут у литература спомиње 1776 године. Неки орнитолози ову врану сматрају заправо једном врстом малог гаврана – примећено је да се размножава и упаривањем са Сомалијским патуqастим гавраном (енгл. “Dnjarf Raven”) при чему долази до укрштања врста (хибридизације).

escort mersin escort çorlu escort erzincan escort görükle escort Samsun