Veliki Kazuar #2
O životinji
Naziv
Veliki kazuar - Dvoresi kazuar (Casuarius casuarius)
Porodica
Casuariidae
Podneblje
Nova Gvineja, severoistočni deo Australije
Stanište
tropske šume, močvare, rečne doline
Životni vek
oko 60 godina
CITES
Appendix II
Opis
Trčeći, čak i ako nailaze na prepreke, u stanju su da dostignu brzinu od četrdeset pet kilometara na sat. Dok se provlače kroz gusto rastinje, koštani izraštaj na glavi i čvrsto perje na rubovima krila štite ih od povreda. Stanarice žive pojedinačno. Najaktivniji su u rano jutro i u predvečerje. Kad se nađu u opasnosti beže, ili se brane udarcima nogu koje su naoružane dugačkim kandžama nalik na bodeže. Sezona razmnožavanja traje od početka jula do kraja septembra. Ženka se pari sa više mužjaka i svakom od njih prepušta po jedno leglo sa najviše osam jaja. Mužjak leži na jajima oko mesec i po, a zatim se brine o mladima sve dok ne navrše devet meseci.
Sledeća životinja
Zoološki vrt grada Beograda - Beo Zoo Vrt by Zoološki Vrt grada Beograda