Afrički leopard #149
O životinji
Naziv
Afrički leopard (Panthera pardus)
Podneblje
Afrika, osim severnih delova
Stanište
džungle, planinski predeli
Opis
Način života: usamljenici; aktivni su i danju i noću; love iz zasede, ili se gotovo bešumno prikradaju i naglo bacaju na žrtvu; odmaraju se u gustoj vegetaciji ili na granama visokog drveća; u stanju su da ulovljenu životinju, tešku i do 45 kilograma, odvuku na visoko drvo. Ishrana: sisari, ptice, insekti. Dužina: 150–200 centimetara (sa repom). Težina: 40–90 kilograma. Razmnožavanje: graviditet traje nešto duže od tri meseca; ženka rađa 2–3 mlada, koji se potpuno osamostale u drugoj godini života. Životni vek: oko 20 godina. Crni panteri su, u stvari, leopardi; oni takođe imaju šare na krznu, ali se to kod njih teže primećuje. Naučnici su dugo pogrešno smatrali da takvi primerci, crne boje, nisu u stanju da daju potomstvo.
Sledeća životinja
Zoološki vrt grada Beograda - Beo Zoo Vrt by Zoološki Vrt grada Beograda