Žako #183
O životinji
Naziv
Africki sivi papagaj – žako (Psittacus erithacus)
Podneblje
jugoistok Obale Slonovače, istočno do zapada Kenije i južno do severa Angole i Konga, jug i severozapad Tanzanije, Fernando Poo i Principe ostrva, izolovane populacije u području Kilimandžara, Tanzanija
Stanište
niske šume, savane sa drvećem, mangrovi u blizini obala
Opis
Tokom dana su u parovima ili malim grupama. U sumrak se okupljaju u većem broju na visokim palmama ili drveću, po obodu šuma, duž reka. Još pre zore odlaze u potragu za hranom. Ishranu im sačinjavaju semenje, orasi, voće, bobice i nektar, preferiraju plodove uljne palme. Povremeno traže hranu u okolini naselja, pri čemu izazivaju znatnu štetu na usevima. Gnezde se na visokim, mrtvim stabalima, 30 m iznad zemlje, uglavnom su to šupljine u deblu, oko 60 cm u prečniku. Ženka polaže 3 do 4 jaja.
Sledeća životinja
Zoološki vrt grada Beograda - Beo Zoo Vrt by Zoološki Vrt grada Beograda