Plavožuta ara #180
O životinji
Naziv
Plavožuta ara (Ara ararauna)
Podneblje
istok Paname, južno, preko severozapadne Kolumbije u dolini Magdalene i istočno od Anda od istočne Kolumbije i Venecuele preko Ekvadora i Perua, kao i Gvajane, Surinama, Francuske Gvajane, Trinidada i Brazila do Bolivije, Paragvaja i severne Argentine
Stanište
kišne šume, visoka i srednje gusta vegetacija, otvorene šume, močvare i savane sa palmama i drugim drvećem
Opis
Obično žive u parovima, malim porodičnim grupama ili jatima do 20 ptica, okupljaju se po nekoliko stotina na drveću, gde se odmaraju i hrane, kao i na glinenim bedemima. U ishrani koriste razno zrelo i zeleno voće, orahe, semenje, bobice, cvetove i jestivi delovi vegetacije na stablima, kao i insekte i njihove larve. Svakodnevno lete u jutarnjim i večernjim satima na glinene bedeme kako bi se hranili zemljištem bogatim mineralima, pretpostavlja se da tako neutrališe otrovne sadržaje zelenog voća. Gnezde se u živim i trulim palmama. U leglu bude 1 do 3 jaja, a period inkubacije traje 26 do 28 dana. Mladi operjaju za 90 do 100 dana.
Sledeća životinja
Zoološki vrt grada Beograda - Beo Zoo Vrt by Zoološki Vrt grada Beograda