Zelenokrila ara #178
O životinji
Naziv
Zelenokrila ara (Ara chloroptera)
Podneblje
istok Paname i severozapad Kolumbije, istočno od Anda od istočne Kolumbije i Venecuele i južno preko Ekvadora, Perua, Gvajana, Surinama i Francuske Gvajane do Brazilskih provincija Parana i Mato Grosoa, severne i istočne Bolivije, Paragvaja i Argentinske pokrajine Formosa
Stanište
zone tropskih šuma, do 450 m nadmorske visine
Opis
Žive u parovima ili malim porodičnim grupama, ređe u malim jatima od 6 do 12 ptica. U ishrani koriste zrelo i nezrelo voće, orahe, semenje, povrće, delove vegetacije. Imaju veoma snažan kljun, kojim mogu da polome veoma tvrde orahe. Svaki dan lete i na glinene bedeme, gde se hrane mineralima zemljišta koji neutrališu toksine koje sadrži zeleno voće. Sezona parenja je između novembra i početka maja. Gnezde se u živim i trulim palmama, povremeno koristi rupe i duboke pukotine na krečnjačkim liticama. Ženka polaže od 1 do 3 jaja. Vreme inkubacije je od 26 do 28 dana. Mladi operjaju sa 90 do 100 dana starosti.
Sledeća životinja
Zoološki vrt grada Beograda - Beo Zoo Vrt by Zoološki Vrt grada Beograda