Crvenokljuni tukan #177
O životinji
Naziv
Crvenokljuni tukan (Ramphastos tucanus)
Podneblje
Amazonska prašuma, jugoistok Kolumbije, istok Ekvadora, istok Perua, sever Bolivije, jug i istok Venecuele, sever i zapad Brazila i Gijana
Stanište
tropske vlažne šume
Opis
Glavna odlika tukana je ogroman živopisno obojen kljun. Dužina tela im je od 50 do 61 cm, težina varira od 425 do 830 g. Mužjaci su krupniji. Manja jata ili, češće, parovi ptica, kreću se kroz šumu slabim talasastim letom. Slabi su letači i retko lete preko 100 m odjednom. Ova vrsta se prevashodno hrani voćem, ali će takodje pojesti insekte, gustere, jaja i mledunce ptica. Ženka polaže 2 do 4 jaja u šupljinu starog drveća. Oba roditelja se smenjuju na jajima 14-15 dana. Mladi napuštaju gnezdo sa šest nedelja.
Sledeća životinja
Zoološki vrt grada Beograda - Beo Zoo Vrt by Zoološki Vrt grada Beograda