Noj #163
O životinji
Naziv
Afrićki noj (Struthio camelus)
Podneblje
Afrika južno od Sahare
Stanište
ravnice, sušne oblasti,polupustinje, savane
Životni vek
preko 40 godina
CITES
APENDIX II
Opis
Nojevi nikad ne skrivaju glavu pod peskom ali, u slućaju opasnosti dok leže na jajima, vrat spuštaju nisko na tlo ipostaju teško vidljivi. Odrastao mužjak može biti teži od 150 kilograma. Noj na nogama ima po dva prsta, dok sve ostale ptice imaju po tri ili ćetiri. Stanarice. Formiraju porodićna jata koja ćine mužjak, ćetiri-pet odraslih ženki i njihovi mladi. Najveće su ptice na svetu. Nisu sposobne za let ali zato trćeći, na kratke staze, dostižu brzinu od sedamdesetak kilometara na sat, pri ćemu prave korake duge do ćetiri metra. U stanju su da u trku naglo promene pravac. Jaje noja teško je do kilogram i po. Svaka od polno zrelih ženki iz grupe u zajednićko gnezdo položi do 12 jaja, na kojima leži mužjak. Ponekad, tokom hladnih perioda, u ležanju na jajima danju ućestvuje i ženka. Inkubacija traje oko 45 dana. O mladima se brine mužjak i samo jednoj ženki, ljubimici, dozvoljava da mu u tome pomaže.
Sledeća životinja
Zoološki vrt grada Beograda - Beo Zoo Vrt by Zoološki Vrt grada Beograda