Južni kreštavac #22
O životinji
Naziv
Južni krestavac (Chauna torquata)
Podneblje
jugoistok Perua, sever Bolivije, Paragvaj, jug Brazila, Urugvaj i sever Argentine
Stanište
tropska i subtropska vlažna staništa, kao sto su jezera, močvare i poplavljena polja i livade sa retkim drvećem
Opis
Južni kreštavac je najjužniji član jedne od najprepoznatljivijih porodica neotropskih ptica po imenu vrištavci (Anhimidae). Lako su prepoznatljivi po svojoj veličini, nesrazmerno maloj glavi i pretežno sivim perjem. Hrane se vodenim biljem, semenjem, lišćem, stabjikama i nekim vrstama useva. Pasu na sličan način kao patke i guske. Mogu da plivaju ali radije se kreću po zemlji. Kada se nadju u opasnosti, lete do vrhova drveća i veoma jako se oglasavaju. Dnevne su ptice. Gnezde se u parovima. Gnezda prave u plitkojj vodi. U velikim jatima su u periodu van sezone gneždjenja.
Sledeća životinja
Zoološki vrt grada Beograda - Beo Zoo Vrt by Zoološki Vrt grada Beograda