Ćuk #17
O životinji
Naziv
Ćuk (Otus scops)
Podneblje
zapadna i istočna Afrika, Evropa i Azija
Stanište
otvorena i poluotvorena staništa sa usamljenim drvećem ili manjim zabranima, parkovi, vrtovi, kamenjari
Opis
Ćuk je tipična noćna ptica, najaktivnija od sumraka do ponoći. Preko dana se odmara na drveću, u rupama zidova, stena ili drveća ili na starim zgradama. Osnovna hrana ćukova su krupni insekti, kao što su skakavci, zrikavci, bube, moljci, ređe paukovi, gliste, mali sisari, ptice, gmizavci i vodozemci. Love sa osmatračnica, često oko sijalica ili ulične rasvete, gde hvataju insekte. Gvalice ćuka su jako male, pune ostataka od insekata. Među sovama koje se gnezde u Srbiji, ćuk je jedina prava selica. Nakon gnežđenja, preleću Sredozemlje i zimu provode na savanama zapadne i istočne Afrike. Ćukovi dolaze u Srbiju tokom marta i aprila, a odlaze u avgustu i septembru.
Sledeća životinja
Zoološki vrt grada Beograda - Beo Zoo Vrt by Zoološki Vrt grada Beograda