Orao belorepan #143
O životinji
Naziv
Orao belorepan (Haliaeetus albicilla)
Podneblje
deo Grenlanda, Evropa, severni i centralni deo Azije
Stanište
deo Grenlanda, Evropa, severni i centralni deo Azije
Životni vek
u divljini do 25 godina, u veštaćkim uslovima preko 40
CITES
Appendix I
Opis
Žive u parovima koji ostaju zajedno tokom ćitavo života. Delimićne su selice. U predelima gde su zime dovoljno blage, ne napuštaju svoju teritoriju. Gnezde se jedanput godišnje, od februara do maja. Na visokim stablima ili liticama, od grana i šilja, grade velika gnezda i oblažu ih mahovinom i travom. ženka polaže jedno ili dva jaja na kojima oba roditelja, smenjujući se, leže do 45 dana, a zatim se zajedno brinu o mladima. Ptići napuštaju gnezdo posle tri meseca. Veliki broj mladih ne preživi prvu zimu. Stojeći na litici ili visokoj grani, vrebaju plen na koji se, u pogodnom momentu, obrušavaju.
Sledeća životinja
Zoološki vrt grada Beograda - Beo Zoo Vrt by Zoološki Vrt grada Beograda